zaterdag 4 april 2009

Een zenverhaaltje


ALS IK GA, DAN GA IK

Een man piekerde over zijn leven. Toen wendde hij zich tot een wijze monnik en vroeg hem hoe deze leefde. De monnik antwoordde: "Als ik ga dan ga ik, als ik sta dan sta ik, als ik zit dan zit ik, als ik eet dan eet ik, als ik slaap dan slaap ik."
"Is dat alles wat u mij te zeggen hebt", zei de man teleurgesteld. "Hebt u mijn vraag wel goed verstaan?"Maar de monnik herhaalde: "Als ik ga dan ga ik, als ik sta dan sta ik, als ik zit dan zit ik, als ik eet dan eet ik, als ik slaap dan slaap ik.""Maar een mens doet toch niet anders, wat is daar voor bijzonders aan?"

Toen glimlachte de monnik. "Dat zeg je nu wel", zei hij, "maar als jij gaat dan sta je al, als je zit denk je al aan eten, als je eet wil je al gaan slapen. Je bent zo opgejaagd bezig met alles wat je nog moet, dat je niet meer ten volle doet wat je doet."
*Dit verhaaltje kreeg ik van een mede-cursist gemaild, omdat we het over het gehaaste leven waarin we verkeren hadden gehad. Bedankt Marjan!

2 opmerkingen:

Klaartje zei

Dat is een hele wijze monnik..... Mooi verhaal, zal 'm in gedachten houden!

Lisetta zei

Wat een waarheid, ik maak me er ook altijd schuldig aan dat ik al ga denken aan wat ik dadelijk ga doen, zonder te genieten van het moment. Zal er toch eens beter op gaan letten. Bedankt voor het zen verhaaltje.