zondag 8 augustus 2010

Lekker ouderwets: zelf jam maken!


Lekker ouderwets: zelf jam maken! Klaar in no-time, dus leuk om een keer tussendoor te doen. Met geleisuiker is het super makkelijk. Op het pak van de suiker staat precies wat je moet doen. Basisrecept:
-1250 gram vers, rijp en gepureerd fruit en 500 gram Van Gilse geleisuiker
Snijd het schoongemaakte fruit in kleine stukjes of pureer het in de keukenmachine of met een staafmixer. Doe het fruit in een grote hoge pan en roer de geleisuiker erdoor. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust komen. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Door de hitte van de jam wordt en de deksel ontsmet en de overtollige lucht wordt uit de pot geduwd. Dit komt de houdbaarheid ten goede. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Maak de potten aan de buitenkant schoon en plak er een etiket met de naam en de bereidingsdatum op. Bewaar de potten op een koele, droge plaats; aangebroken potten in de koelkast.
Wij hebben een japanse bes in onze tuin staan waar super veel bessen afkomen rond deze tijd, dus Dirk heeft ook een paar potjes jam gemaakt :-)!

1 opmerking:

Heidi zei

War zien de potten er mooi uit.De jam zal zeker heerlijk smaken.