woensdag 31 maart 2010

Draag jij wel eens brandnetel?


(see below for english version)
Draag jij wel eens brandnetel?
Ik heb het zelf nog nooit gedragen, maar ik ben wel heel benieuwd. Ik vond vandaag deze website met kleding die gemaakt is van de brandnetelvezel. Ze hebben leuke kleding en het is veel beter voor het milieu dan de reguliere confectie. De prijzen zijn wel wat hoger dan H&M uiteraard, maar misschien is het een idee om eens een keer wat minder overbodig veel kleding te shoppen en daarvoor in de plaats een paar goede kledingstukken aan te schaffen, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu. Naast Brennels zijn er nog tal van merken die ook ecologisch verantwoorde kleding maken. Als je googled vind je er diversen!
Bij Brennels ontwikkelen ze een nieuw recept voor brandnetelstof, met oog voor mens en milieu. De brandnetelteelt en de research & development vinden plaats in de Noordoostpolder, Flevoland. De mooie, kleine collectie wordt ontworpen door modeontwerpster Rianne de Witte. De productie en confectie van de kleding gebeurt voornamelijk in en rondom Nederland, lekker dichtbij, dus zo blijft ook de transportvervuiling minimaal. Kennismaken met Brennels, haar filosofie en de brandnetels? Dat kan op Brennels Buiten in Flevoland. Hier groeit de kleding van volgend jaar.

Eigenschappen
De brandnetelvezel is van nature een holle vezel die een isolerende werking geeft tijdens het dragen. Uit de praktijk blijkt dat brandnetelstof door die holle vezels makkelijker aanverft.De kleuren worden daardoor mooi en diep. Wanneer de brandnetelvezel gemengd wordt met andere vezelsoorten, neemt het die eigenschappen over. Door brandnetelvezel te mengen met bijvoorbeeld wol, worden de eigenschappen en de uitstraling van de wol in de stof versterkt. Brandnetelvezel is 30 tot 50% lichter dan katoenvezel. Daarnaast is de vezel ook sterker dan die van katoen. In de toekomst kunnen we dus hele mooie lichte en sterke stoffen maken. Daar wordt door Brennels hard aan gewerkt.
Do you ever wear nettle fibre?
I never did, but today I found this website. The make and sell eco clothes made of nettle fibre. Fun fashion that's also kind to our environment. Maybe it's a good idea to try and change things around a bit. Instead of buying a lot of cheaper "regular made" clothes you could buy a few good items that are made with care and love for the environment. Besides Brennels there are a lot of good eco brands to be found on the internet. Just google and you'll find a lot of different eco brands!

Geen opmerkingen: