vrijdag 20 februari 2009

Als ik niet oplet....

Ik heb me gedurende mijn leven veel zorgen gemaakt om vanalles en nog wat. Mijn belemmerende overtuiging was (en is soms nog steeds) "Als ik niet oplet, gaat het mis." Ik had en heb soms nog steeds het idee dat ik alles onder controle moet houden en op iedereen en alles om mij heen moet letten om ervoor te zorgen dat "het niet mis gaat". Een paar voorbeelden:

  • Als ze nou maar niet gaan rondrijden met drank op.... (vrienden)

  • Als ik het maar op tijd af heb....

  • Misschien heb ik het niet goed uitgelegd en dan doet hij/zij het straks fout.

  • Ik hoop maar dat er niets met mijn zusjes gebeurt onderweg.

  • Als het nou maar niet mis gaat daar in Frankrijk met die buitensport-ellende van Dirk!

  • Als ik nu niet ga helpen, dan loopt die relatie helemaal stuk.

  • Stel dat ze een fout maken....wat dan!?

  • Straks gebeurt er iets vreselijks als ik net in Amerika zit.

  • En ga zo maar door.....

Ik word al moe als ik het zo lees. Pffffff! Dit heeft mij door de jaren heen heel veel energie gekost en daardoor was ik vaak moe, had hoofdpijn, was mijn weerstand laag en ik werd daardoor vaak en snel ziek. Daarnaast kwam ik vaak ook nog eens over als een betweter en een bemoeial! Hoe irritant moet dat zijn voor de mensen om mij heen?! Gelukkig ben ik een tijdje terug door een N.E.I.-sessie met een mede-cursist erachter gekomen waar dit "zorgen maken" en "controle houden" vandaan komt en ik kan het nu veel meer loslaten. En dat voelt goed! Het voel heel vrij! Als ik nu terug denk aan al die energie die ik verspild heb met me zorgen maken om niks......maar goed, ik zal het wel nodig gehad hebben. Dat was toen en nu is nu! Ik vergeef mezelf daarvoor en neem me voor om het in de toekomst dus anders te doen. Ik weet nu beter en laat het los. (Oh, deze past ook nog eens goed bij de weekopdracht!)

Nu denk ik "Als ik niet oplet en het gaat mis, dan had die persoon dat waarschijnlijk nodig om iets te leren" en "Als het mis gaat.....so be it". Alles is goed zoals het is. Ik kan toch niet alles voorkomen of verhelpen. Als het misgaat is het niet mijn schuld. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen keuzes en dat moet ik accepteren en respecteren. Ik heb er vertrouwen in dat voor iedereen het leven loopt zoals het loopt en dat alles goed is zoals het is. Wat er ook gebeurt. Amen! :-)


3 opmerkingen:

D@nielle zei

Er is nog hoop voor de controlfreaks onder ons ;)

Anoniem zei

goed van je, ik zelf was ook zo en ben er zo'n 12 jaar geleden achtergekomen dat het geen zin heeft en sindsdien kan ik het ook loslaten. Alles gebeurt met een reden en wat ik deed en jij waarschijnlijk ook was de ander de kans om te leren ontnemen door het voor ze op te lossen. Ben blij dat je dit hebt kunnen loslaten :)

corinnexxx

Marjan Oosting zei

Ik vind je geweldig, dit stukje zal ik vaak nog even terug lezen....