zaterdag 31 januari 2009

Groen is hip


Groen-denkers werden voorheen helaas de "geitewollensokken" genoemd, maar nu is het gelukkig heel gewoon "to go green" en steeds meer mensen worden zich bewust van het milieu. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook pas later de stap gezet heb naar groen-bewustzijn.
Er zijn natuurlijk 101 tips om groen te gaan leven, maar hier heb ik er een paar gezet die Dirk en ik gebruiken. Iedere groene stap die je maakt is er eentje en je hoeft natuurlijk ook niet meteen knalgroen te worden! Als je ergens begint, dan ga je uiteindelijk steeds meer bewuste keuzes maken. En voor de beginners: lichtgroen is ook groen!
Hier mijn tips:
1. Koop een boodschappentas van organisch materiaal en neem die steeds mee als je boodschappen gaat doen. Scheelt een hoop plastic tasjes. Als je shopt bij een AH hebt met zelf-scanners, hoef je de kleine plastic groente- en fuitzakjes ook niet te gebruiken. Weeg het product af, print de bon, scan de bon en stop het fruit zonder zakje in je boodschappentas.
2. Vervang af en toe je vleesproducten voor plantaardig voedsel. De verwerking van vlees kost heel veel energie! Daarnaast is het gezond om af en toe een dagje vegetarisch te doen.
3. Probeer zoveel mogelijk biologisch voedsel te kopen. Beter voor jezelf en beter voor het milieu.
4. Mijdt onnodige milieu-onvriendelijke verpakkingsmaterialen, zoals bijvoorbeeld los verpakte koekjes die dan samen weer in een grote verpakking zitten. Kies liever glas dan wegwerp plastic.
5. Niet te heet wassen. Je kent ze wel, de reclames van een tikkie terug! Dat scheelt veel energie en dus ook op je energierekening.
6. Koop zoveel mogelijk kleding die gemaakt is van organische materialen in tegenstelling tot kunstmatige stoffen.
7. Een heel voor de hand liggende: spaarlampen! Heeft niet veel uitleg nodig.....
8. Koop of verkoop een stukje oerwoud op Stichting Bos :-). Dit is een stichting die ik vertrouw. De man die deze stichting opgezet heeft is een bekende van familie van me en wat hij doet voor het milieu is onbeschrijfelijk.
9. Zet de verwarming niet onnodig aan of zet hem eens een graadje lager. Gezellig met een dekentje op de bank met een boek en een warme kop thee! En gebruik bijvoorbeeld een timer op je thermostaat.
10. Maak een eigen moestuintje aan met gezellige groentjes en kruiden, dan hoef je niet die dure pakjes kruiden te kopen bij de AH en verse groente uit je eigen tuin is super gezond. Je kunt op internet allerlei tips vinden voor het aanleggen van je eigen moestuintje. Kinderen vinden het ook prachtig om zelf hun eten te zien groeien!

1 opmerking:

Heidi zei

Je kunt inderdaad met kleine dingen al een bijdrage leveren aan een beter milieu.